Skip to main content

Inspiratiewoningen

De meeste mensen bouwen hun droomwoning maar 1 keer in hun leven. Waarom zou u dan niet kiezen voor een uniek op maat gemaakt ontwerp, kwaliteit, gemak en betrouwbaarheid. Want met 1 van de voorgestelde architecten en bouwbedrijf de Nijs Castricum is dat waar u voor kiest.

In het team van de Smaakmakers zijn drie verschillende architectenbureaus opgenomen. Zij kennen het gebied, de kavelpaspoorten en het bestemmingsplan. Daarnaast kunnen zij tijdig de juiste stukken leveren welke voldoen aan het beeldkwaliteitsplan en de gemeentelijke voorwaarden om een omgevingsvergunning aan te vragen. Elk bureau heeft drie uiteenlopende inspiratiewoningen ontworpen.

Spreekt een inspiratiewoning u in grote lijnen aan, dan biedt dat een goed uitgangspunt. Het ontwerp is namelijk volledig afgestemd op het bestemmingsplan en dus geschikt voor meerdere kavels op het Zuidelijk Veld. De desbetreffende architect werkt dan graag uw aanvullende wensen en eisen uit om gezamenlijk uw eigen, unieke droomvilla te realiseren.

De Nijs Castricum heeft veel ervaring met het bouwen van Villa’s en unieke woningen. Er wordt altijd kwaliteit geleverd door de vaklieden en de verschillende kwaliteits- en milieumanagement systemen waarvoor de Nijs gecertificeerd is. Daarnaast, en niet minder belangrijk in deze drukke markt is er bij de Nijs Castricum ook productietijd gereserveerd om snel met uw woning aan de slag te gaan. U te ondersteunen met het vinden van een goede oplossing voor de infiltratie van hemelwater, aanvragen van de nuts aansluitingen, het maken van een Aerius (stikstof) berekening, het inzichtelijk maken van alle additionele kosten bij het bouwen van uw woning, en het beantwoorden van al uw vragen.

Heeft u al een ontwerp of wilt u een eigen architect inschakelen dan bent u daar uiteraard geheel vrij in.

Natuurlijke warme uitstraling

De gekozen eenvoudige vorm en de natuurlijke materialen en kleuren geven de woning een levendige uitstraling. Eigentijds en toch refererend aan het tuindersverleden was het uitgangspunt.

De houten delen op de voorgevel, de dakkapel en de woninghoge veranda hebben diverse breedtes en een natuurlijke warme uitstraling. De kap zal bekleed worden met leien die doorlopen over de gevel tot bijna aan het maaiveld, de warme uitstraling zal versterkt worden  door de strakke zwarte langgerekte bakstenen van de plint en het bijgebouw. De achterzijde van de woning zal volledig voorzien worden van aluminium kozijnen met zowel beneden als boven twee grote schuifpuien om dat het uitgangspunt bij het ontwerp is om binnen en buiten met elkaar te verbinden.

Binnen zal de ruimtelijkheid van de woning versterkt worden door de grote vide in het woongedeelte. Bij schemering zal er een prachtig lichtspel van buitenaf zichtbaar zijn. De woning zal volledig gasloos en voorzien van een grondwarmtepomp gerealiseerd kunnen worden.

Ambachtelijk gebogen rieten kap

De witte baksteen gevel in combinatie met de zwarte delen en ambachtelijke gebogen rieten kap geeft deze villa een romantische uitstraling. De positionering van de kavel, langs een kleine watergang was de aanleiding om een zichtas in de woning te ontwerpen.

Direct bij binnenkomst in de entree kijkt men door de glazen taatsdeuren via de serre de tuin in. Het dak van deze serre loopt door als luifel om de achterzijde van de woning tot aan de naar achter uitgebouwde garage/bijkeuken. Onder de luifel ontstaat een extra “buitenruimte” waarmee van het vroege voorjaar tot het late najaar de tuin onderdeel uitmaakt van de leefruimte. De gebogen kap biedt volop ruimte aan de verdieping en aan een zolderverdieping.

Een ideaal familiehuis voor een gezin waar behoefte is aan de ruimte maar tevens de wens van de voorzieningen van de stad aanwezig is. De woning zal volledig gasloos en voorzien van een grondwarmtepomp gerealiseerd kunnen worden.

Strakke detaillering

De kavels in het binnenduin bieden naast traditioneel vormgegeven woningen ook ruimte aan eigentijdse modern exemplaren. Wij als Breddels Architecten omarmen dit uitgangspunt met als eindresultaat een zo divers mogelijke wijk.

De woning is voorzien van een asymmetrisch zadeldak, grote glasopeningen met diep negge en een strakke detaillering. De overkraging ter plaatse van de entree, de inpandige gootdetails en het achterwege late van dak overstekken dragen bij aan de sculpturale uitstraling van de woning.

Binnenin ontstaan spannende doorkijken door de lichtstraat in het dak en de grote glasopeningen. Aan de tuinzijde is een serre om de riante tuin zowel binnen als buiten te beleven.  Ook op de verdieping zal het groen ervaren worden door het toe passen van een sedumdak. De woning zal volledig gasloos en voorzien van een grondwarmtepomp gerealiseerd kunnen worden.

Klassieke villa

Fraaie klassieke Villa. Klassiek in vormgeving, maar natuurlijk uiterst modern in comfort en techniek; geen gasaansluiting meer, maar goed geïsoleerd en voorzien van voldoende PV panelen om het verbruik van de installaties (warmtepomp), en het gebruik door de bewoners op te wekken.

Een kleine kelder voor alle techniek, en op de begane grond biedt de open plattegrond vele mogelijkheden qua indeling voor wonen, koken en eten. Op de 1e verdieping is de hoofdslaapkamer aan de voorzijde gekoppeld aan een luxe badkamer en een kastenkamer. Daarnaast zijn er op deze verdieping 3 slaapkamers met een separate badkamer. De 2e verdieping is vrij ondeelbaar voor bijvoorbeeld nog eens 2 slaapkamers, of kantoor/ werkruimte met berging.

Twee identieke vormen

De opzet van deze nieuwe woning werd een samenspel van twee identieke vormen, in verschillende natuurlijke materialen: de grotere, noordelijke en donkere kant is uitgevoerd in warme donkere baksteen, en de kleinere zuiderlijke kant in een lichte houten versie alsof de kwetsbaardere binnenkant hier zichtbaar is geworden. Beide delen zijn een klein beetje uit elkaar getrokken, precies genoeg om nét iets meer ruimte te creëren voor de bewoners.

Door in de hele ruimte slechts één klein serviceblok te plaatsen (met toilet/trap en berging) met verder alleen glazen deuren in de gang, ontstaat er een compleet open plattegrond, en geeft het de woning ruimte! De 1<sup>e</sup> verdieping is ingedeeld met 2 kleine slaapkamers, een badkamer, en een hoofdslaapkamer met een mooi hoog plafond.

Om te voorkomen dat de zijtuin op de smalle kavel ‘dichtslibt’ met groen, is hier een lage vijver gesitueerd, met een vouwwand naar de eetkamer zodat de hele buitenwand open kan. Zodra het zonnetje in het water schijnt, gloeit de hele woonkamer in het licht, en kunnen de bewoners aan het water ontbijten!

Riante leefkeuken

Op de begane grond een lichte en ruime entree -met garderobe- en een statige trap naar boven. Door de glazen deuren bereik je de comfortabele woonkamer met aangrenzende eethoek, en iets verder is de goed geoutilleerde leefkeuken, waar menig chef-kok jaloers op is! Op de verdieping is de masterbedroom met aangrenzende prive badkamer en kastenkamer. En er is zelfs ruimte voor een paar extra slaapkamers met een eigen badkamer!

Technisch is deze woning ook helemaal bij de tijd: goede isolatie, een warmtepomp en LED verlichting zorgen voor een comfort, en lage energierekening, waar u versteld van zal staan!

Iconisch

De basis was de iconische contour van hoe een kind een huis tekent. Hier vanuit is, net als bij veel oorspronkelijke na-oorlogse woningen, de goothoogte ter hoogte van de eerste verdieping gesitueerd en heeft de woning een zadeldak. Binnen deze hoofdcontour is een vrije en flexibele plattegrond ontworpen.

De slimme positie van de schachten, objecten en de trapopgang maken het mogelijk om de indeling in de toekomst geheel anders in te kunnen vullen. Het materiaalgebruik geeft de woning een eigentijds, warm en modern karakter.

Moderne en rustieke uitstraling

Een herkenbare vorm met lange schuine kap en lage dakrand, tezamen met traditionele materialen zoals riet en witte gevels refereren aan een moderne landelijke bebouwing. De strakke horizontale en verticale lijnen in antraciet geven de woning een hedendaagse uitstraling, terwijl de zichtbare houten kapconstructie inclusief balkon aan achterzijde zorgt voor een rustieke uitstraling. De kozijnen lopen door tot volledige plafondhoogte met veel glas.

De gestucte gevels, de houten constructie en zwarte erkers vormen een uitgesproken maar neutrale, rustieke achtergrond.

Speels karakter en genoeg volume

De woning kenmerkt zicht door een uitgesproken en moderne zwart-witte uitstraling. De lange kap en brede beuk zorgen voor een mooie indeelbaarheid van de plattegrond. Door de twee in elkaar grijpende volumes ontstaat er een speels karakter en genoeg volume voor een riante gezinswoning. De kozijnen lopen door tot volledige plafondhoogte met veel glas. Tevens is er een grote contrasterende uitbouw met grote puien gericht op de tuin inclusief veranda.